Geschiedenis

Duizenden jaren geleden ontdekten bewoners van de Andes dat hun vermoeide pakdieren weer kracht kregen als ze bladeren van de cocaplant aten. 

Archeologische vondsten in Ecuador en Peru duiden aan dat de inheemse bevolking vijfduizend jaar geleden al coca gebruikte. De plant was heilig voor hen. Door op de bladeren te kauwen en zuigen werd de werkzame stof eraan onttrokken. Die stof pepte op, hielp tegen hoogteziekte en de bladeren bevatten allerlei vitaminen en mineralen.

In de 16de eeuw kwam de Spaanse overheerser naar Zuid-Amerika. Koning Philips II zag dat de mijnarbeiders langer doorwerkten wanneer zij cocabladeren kauwden. Daarom decreteerde hij een 'cocapauze' voor de arbeiders - zoiets als de huidige koffiepauze - waarin de 'coqueros' de kans kregen om een nieuw setje bladeren te prepareren.

In Europa was de cocaplant nog geen succes omdat de bladeren hun magische werking verloren tijdens de overtocht.Rond 1980 begint het witte poeder de Nederlandse gebruiker voor zich te winnen. Een mengelmoes van personen bevindt zich nu en dan in de sneeuwstorm. Zakenmensen om scherp te zijn voor de volgende vergadering, advocaten om een strak pleidooi te houden voor de rechter, kunstenaars voor inspiratie, bekende Nederlanders om nog bekender te worden, gewone mensen die af een toe een feestje willen vieren, tja, iedereen kent wel iemand die wel eens coke heeft gebruikt, of dat nou degeen is in de spiegel of een ander...

Mainline
Doe de Quiz!
Kaart vd dag