Handel

Over drugskartels, smokkel en prijzen.

Zwaar bewaakte haciënda's

Cocaïne wordt hoofdzakelijk geproduceerd in de Gouden Ruit van Zuid-Amerika: Venezuela, Bolivia, Peru, Colombia en Brazilië. De drugskartels in Colombia  waren de grootste, rijkste en invloedrijkste criminele organisaties in de geschiedenis. Drugsbaronnen verdienden geld als water. Daarmee kochten ze lappen grond waarop luxueuze en zwaar bewaakte haciënda’s werden gebouwd, compleet met landingsbanen voor helikopters en kleine transport vliegtuigjes. De landerijen waren afgezet met hoge muren. Met intimidatie, corruptie en grof geweld werd de machtspositie van het kartel afgedwongen en gehandhaafd. Iedereen die voor de voeten liep kon rekenen op een flinke portie lood.

Cokehoofdstad
Pablo Escobar, van het Medellinkartel, beweerde dat hij in zijn beste jaren één miljoen dollar per dag verdiende aan de handel in coke. In 1993 kwam hij om tijdens zijn arrestatie en met zijn dood viel ook zijn kartel uiteen. Het Calikartel nam de cocaïnemarkt over en de Colombiaanse stad Cali werd de cokehoofdstad van de wereld. In de loop van de jaren ’90 werden de grote bazen gedood of kwamen in de gevangenis terecht. Hiermee kwam ook een eind aan de heerschappij van het Calikartel.

1001 smokkelmethodes
De handel in cocaïne is nog steeds grotendeels in handen van de Colombianen. Maar inmiddels moeten ze de cocakoek delen met criminele groepen uit andere landen. Zo verdienen Mexicaanse drugsbendes jaarlijks naar schatting tussen de tien miljard en dertig miljard dollar met drugshandel. Belangrijke distributieroutes lopen van Venezuela en Colombia via het Caribisch gebied naar de rest van de wereld. Cocaïne wordt ook met schepen uit Zuid-Amerika naar Europese havens gesmokkeld, soms via West-Afrika of Marokko. Verder worden er 1001 smokkelmethodes toegepast, van bolletjesslikkers en bodypackers tot uitgeholde tafelpoten en marinevliegtuigen.   

In beslag genomen kilo’s
Cijfers over hoeveelheden zijn lastig te bepalen omdat niemand precies weet hoeveel coke er rondgaat. Daarom kan alleen iets worden gezegd op basis van het aantal in beslag genomen kilo’s. In Nederland werd in 2004 ongeveer vijftienduizend kilo cocaïne in beslag genomen. In 2005 was dat rond de elfduizend kilo. Een schatting is dat ongeveer een derde van de totale hoeveelheid wordt onderschept. De totale jaarproductie van cocaïne wereldwijd wordt geschat tussen de vijhonderdduizend en één miljoen kilo.  

Bolletje bori
De prijzen per kilo kunnen sterk variëren. Dicht bij de bron betaal je tussen de duizend en vijfduizend euro. In Europa moet je al snel vijfentwintigduizend euro neertellen voor een kilo. In Nederland heb je voor vijftig euro een gram. Een balletje bori (in plastic verpakte basecoke) scoor je op straat vanaf vijf euro. 

Mainline
Doe de Quiz!
Kaart vd dag