Dopamine

Geluksgevoel

Bij seks of een lekkere maaltijd komt er in je hersenen een kleine hoeveelheid dopamine vrij. Dopamine is een lichaamseigen stof die je een geluksgevoel  bezorgt en je zelfvertrouwen geeft. Je krijgt het als beloning, voor het moment waarop je van iets goeds geniet. Dit zorgt ervoor dat je die momenten wilt herhalen.
 
Het genot is van korte duur. De kleine hoeveelheid dopamine wordt kort na vrijkomst weer terug opgenomen in het dopamine reservoir voor de volgende prikkel. Zo blijft de voorraad dopamine op peil en is het beloningssysteem in evenwicht.

Gebruik je coca´ne, dan wordt de deur van het dopaminereservoir wagenwijd opengegooid. Dit veroorzaakt het gevoel van instant gelukzaligheid en ultiem zelfvertrouwen. Coca´ne zorgt er ook voor dat de vrijgekomen dopamine in je hersenen blijft rondspoken, en niet weer wordt opgenomen in het reservoir. Je voorraad dopamine neemt dus af.

Deze dopaminereceptoren kunnen zich wel herstellen. Dit kan in sommige gevallen weken duren, maar soms ook wel tot een half jaar. Dat is afhankelijk van verschillende factoren, zoals erfelijke kwetsbaarheid en hoe vaak / hoe veel / hoe lang iemand al gebruikt.

Gebruikers geven aan dat ze nooit meer zo high worden als de eerste keer. 

Het dopaminereservoir in je hoofd kan zo uitgeput raken, dat je helemaal nergens meer plezier aan beleeft. Over de kleinste dingen voel je je rot, je wordt somber of zelfs zwaar depressief. 

Dat gebruikers zich lamlendig en futloos voelen en minder energie en zin in seks hebben is een bekend verschijnsel. Artsen noemen dat anhedonie. Des te beter iemand voor zichzelf zorgt - gezond eten, genoeg slapen, bewegen, bezig blijven - des te sneller herstellen lichaam en geest zich.


Heb je een lange periode stevig gebruikt, dan kan je dopaminehuishouding een maand nodig hebben om de balans te herstellen.

Tijd om de batterij op te laden.

Mainline
Doe de Quiz!
Kaart vd dag