Basen

Basen is een extreme methode om coke te gebruiken. Het effect is zeer heftig maar van korte duur. Als het is uitgewerkt is de trek naar de volgende dosis onweerstaanbaar. Dit maakt het risico op controleverlies groot.


Wat heb je nodig?

• Basepijp: Het meest gangbaar is het korte 'neusbrandertje'. Een pijp met een verlengde steel is echter aan te bevelen om schade aan de luchtwegen door de hete lucht (van de aanstekervlam) te voorkomen. Vaak bouwen mensen zelf een pijp met eenvoudige materialen (een blikje, methadoncupje, rietjes, balpen). Vermijdt hierbij wel het gebruik van plastic. Het kan smelten door de hitte en de giftige plastic dampen adem je in. Basecoke kun je ook roken via een waterpijp. Dit heeft het voordeel dat de ingeademde lucht door het water wordt gefilterd en gekoeld.

Zeefjes: Gebruikers hebben de voorkeur voor de stalen zeefjes (filter in de kop van de pijp). Ze geven geen schadelijke dampen af bij verhitting en ze vallen minder snel uit elkaar dan de koperen. Een velletje aluminiumfolie met gaatjes wordt gebruikt als alternatief voor de metalen zeefjes. De gaatjes zijn echter al snel te groot waardoor gloeiende deeltjes coke of as worden geïnhaleerd. Hierdoor ontstaat schade aan de longen.

As: Veel gebruikers leggen as op het zeefje om te voorkomen dat de coke er te snel doorzakt. Het inhaleren van as is echter zeer schadelijk voor de longen. Je kunt dit oplossen door zonder as te roken op een bedje van vijf zeefjes in de kop van de pijp. Wil je toch met as roken, gebruik dan altijd meerdere zeefjes om de doorlating van as zo veel mogelijk te beperken.

Aansteker: Meerdere aanstekers op zak is aan te bevelen. Door de wijze van gebruik wordt de aansteker gloeiend heet en gebruikers krijgen vaak last van de 'crack-duim', ontveld en verbrand. Als je meerdere aanstekers bij je hebt, kun je de een laten afkoelen, terwijl je met de ander verder gaat.


Hoe doe je het?

Een bolletje basecoke op de pijp, de vlam erop, inhaleren en het effect is vrijwel direct merkbaar. Deze eenvoud maakt de drempel om te basen erg laag. Makkelijk om te gebruiken, moeilijk om er van af te blijven. Weet waar je aan begint en ontwikkel je strategie om jezelf er niet in te verliezen.

Voorkom dat je met een aansteker als een vlammenwerper aan de slag gaat. Teveel vuur op de base veroorzaakt verbranding in plaats van verdamping. En als je base verbrandt, heb je minder effect. Daarbij geeft een kleinere vlam minder risico op schade aan de luchtwegen.


Risico’s & tips

• Het effect van coke via een basepijp is maar van korte duur (een paar seconden tot een paar minuten). Basen geeft een explosief effect dat snel voorbij is. Dit maakt het voor veel gebruikers een onweerstaanbaar en uitputtend middel. Je wil snel de volgende... en de volgende... en de volgende... De kans op controleverlies is groot.

• Basen is zeer belastend voor de luchtwegen. Maak gebruik van de juiste materialen en technieken om schade te beperken. Houdt de rook niet vast in de longen. Het geeft geen extra effect en is zeer schadelijk.

• Voorkom het delen van pijpjes. Via wondjes en gescheurde lippen kunnen infecties, zoals hepatitis C, worden overgedragen.


Wat nog meer?

•  Je kunt drugs het beste laten testen. Alleen dan weet je wat je neemt en beperk je gezondheidsrisico’s zoals een overdosis. Scoren bij een voor jou bekende dealer beperkt misschien de kans op een miskoop, maar zeker weet je het pas als na een test bij een testservice.

Rustige omgeving: zoek een plek waar je je op je gemakt voelt en ongestoord aan de gang kan gaan. Voorkom gebruik in stresssituaties. Je kunt er opgefokt of agressief van worden.

Niet alleen zijn: als er iets misgaat kun je elkaar helpen of hulp inroepen. Hierbij wel opletten dat je geen materialen deelt.

Zelfcontrole: basen kan een uitputtingsslag worden. Dagen niet slapen en eten tot je nergens meer van geniet en omvalt. Ken je grenzen en neem rustmomenten.

Mainline
Doe de Quiz!
Kaart vd dag