Chinezen

Chinezen is een relatief veilige manier om basecoke te gebruiken. Het geeft minder schade aan de luchtwegen dan bij basen via een pijpje. Gebruikers zeggen ook dat ze meer controle hebben over hun gebruik als ze basecoke chinezen in plaats van basen.


Wat heb je nodig?

Folie: zo dik mogelijke folie, zodat de hitte van de vlam optimaal wordt verdeeld. Bij dunne folie is de kans groter dat de coke te heet wordt en verbrandt. Ook kunnen er gaten in de folie branden. Huishoud-aluminiumfolie is geschikt. Folie uit sigarettenpakjes is alleen voor noodgevallen. Het is eigenlijk te dun en het papier moet eerst worden afgebrand. 
Aan één kant van de folie is een laagje ‘olie’ aangebracht om het makkelijk te kunnen afrollen. Dat is de glimmende kant. Het is ongezond om de oliedampen in te ademen. Door de folie voor gebruik af te branden verwijder je het olielaagje en andere verontreinigingen. En hoe gladder de folie, hoe gelijkmatiger de coke loopt.

Kokertje: rol aluminium om een pen en rol daar een vloeitje omheen voor de stevigheid. Een paar kleine knikjes in het kokertje zorgen ervoor dat er meer cokeresten (fiado) in achterblijven. Na het chinezen wordt de folie van het kokertje opengevouwen en ligt de neergeslagen fiado  klaar voor gebruik. In een papieren kokertje (zonder folie) blijft minder fiado achter. En het moet er voorzichtig worden afgeschraapt.

Vermijd roken via een plastic rietje. Het kan smelten door de hitte en dan adem je de giftige plasticdampen in.

Aansteker: meerdere aanstekers op zak is aan te bevelen. Door de wijze van gebruik wordt de aansteker gloeiend heet: gebruikers krijgen vaak last van een ontvelde en verbrande 'crack-duim'. Als je meerdere aanstekers bij je hebt, kun je de een laten afkoelen terwijl je met de ander verder gaat.

Hoe doe je het?

Bij chinezen gaat het om het verdampen van de cocaïne. Die mag niet verbranden, zoals gebeurt bij het roken van een ploffie in een sigaret. Voor verdampen is het van belang dat de coke niet te heet wordt. Wanneer je de vlam van de aansteker op dezelfde plek houdt en de folie niet beweegt, verkoolt je coke. De moleculen vallen uit elkaar en het werkzame effect verdwijnt. Daarom moet je de druppel gesmolten coke traag en geleidelijk over de folie laten lopen. Hoe gelijkmatiger, hoe beter. Met het kokertje volg je de druppel en zuig je de dampen op. Een pofje (korreltje) basecoke loopt langer over de folie dan dezelfde hoeveelheid heroïne. De coke wordt doorzichtig bij verhitting. Kleurt de coke donker op de folie, dan is dat een aanwijzing voor eventuele versnijdingen.

Risico's en Tips

• Chinezen brengt veel minder risico’s met zich mee dan spuiten. Er komt geen bloed aan te pas en de kans op een overdosis is kleiner.

• Roken is hoe dan ook schadelijk voor de gezondheid. Door met de juiste materialen te roken, kun je de schade aan je luchtwegen beperken.

• Chinezen geeft in het algemeen een milder effect dan spuiten of basen. Voor sommige gebruikers een reden om voor folie te kiezen, omdat ze de klap via de pijp te heftig vinden. Het geeft ze meer controle. Basecoke roken via folie wekt ook minder trek op dan wanneer je het via de basepijp rookt.


Wat nog meer?

• Je kunt drugs het beste laten testen. Zo beperk je gezondheidsrisico’s zoals een overdosis. Scoren bij een voor jou bekende dealer beperkt misschien de kans op een miskoop, maar je weet het pas echt zeker na een test bij een testservice.

Rustige omgeving: zoek een plek waar je je op je gemak voelt en ongestoord je gang kan gaan. In stresssituaties kan het effect van coke omslaan in opgefoktheid en agressie.

Niet alleen zijn: als er iets misgaat, kun je elkaar helpen of hulp inroepen. Hierbij wel opletten dat je geen materialen deelt.

Mainline
Doe de Quiz!
Kaart vd dag