Overdosis

Voorkom een overdosis

  • Weet wat je neemt. Haal bij een bekende dealer, of laat je spullen testen.
  • Eerder last gehad van hartklachten, een beroerte of epilepsie? Dan is cokegebruik een afrader.
  • Neem coke alleen als je je goed voelt. Drugs versterken in het algemeen het gevoel dat je al hebt.
  • Gebruik op een plek waar je je op je gemak voelt en met mensen die je vertrouwt.


Hartaanval

Een normaal hart slaat tussen de zestig en honderd keer per minuut. Coke be´nvloed het hart. Door cokegebruik neemt het adrenalineniveau in het bloed toe. Daardoor wordt het hart opgejaagd. Ritmestoornissen kunnen het gevolg zijn. Door het gebruik van coke stijgt ook het serotonineniveau. Deze stof spant bloedvaten en spieren aan. Spasme in de kransvaten kan optreden, waardoor de bloedvoorziening naar het hart stopt.

Drukkende pijn op de borst en hartkloppingen kunnen duiden op een hartaanval. Pijn die uitstraalt naar de linkerarm en soms naar de rug kan ook op een hartaanval wijzen.

Als iemand bleek en grauw wegtrekt, hevig gaat zweten en in paniek raakt, moeten er ook alarmbellen afgaan.

Zoek medische hulp als je bovenstaande symptomen voelt na cokegebruik.

Je kunt iemand met een hartaanval helpen door te reanimeren en 112 te bellen.


Herseninfarct

Door coca´ne stijgt het serotonineniveau in het lichaam. Deze stof heeft het effect dat bloedvaten en spieren in het lichaam zich spannen. De doorgang wordt minder goed. Hierdoor kan de bloedcirculatie worden gehinderd. Een bijeffect van coke is dat het de bloedstolling stimuleert.

Als een bloedstolsel via de bloedbaan in de hersenen komt, heb je de poppen aan het dansen. Verlammingsverschijnselen treden op. Gevoelloosheid aan een kant van het lichaam en verlies van het gezichtsvermogen kunnen optreden. Ook kan onduidelijk spreken en duizeligheid voorkomen. 

Als bovenstaande symptomen niet snel overgaan, zoek dan medische hulp.

Door een herseninfarct kan het slachtoffer bewusteloos of zelfs in een coma raken. In het ergste geval kan het slachtoffer doodgaan.


Epileptisch insult

Door het gebruik van coke kunnen letterlijk de stoppen in de hersenen doorslaan. De coca´ne verstoort de prikkeloverdracht van de hersenen. Het gevolg is een epileptische aanval.

De gebruiker valt plotseling neer en is bewusteloos. Hij kan spastische bewegingen maken, verkampen, schokken en schuimbekken. Vaak laat iemand ook urine lopen. Door de val kan iemand zich verwonden.

Zorg dat iemand goed kan ademen. Maak luchtwegen vrij. Indien mogelijk, leg iemand op de zij. Bescherm het hoofd en andere lichaamsdelen die schade op kunnen lopen.

Probeer nooit met geweld de spiertrekkingen van het slachtoffer te bedwingen.

Duurt het insult langer dan tien minuten bel dan 112.


Opwindingstoestand

Coke zet alles in een hogere versnelling. De stemming stijgt en lijkt niet stuk te krijgen. Je kunt echter op tilt slaan en buiten je zinnen raken door het effect van coke. Je wordt ofgefokt, paranoide, angstig en agressief. Dit kan ernstige vormen aannemen. Je kunt een bedreiging vormen voor jezelf en je omgeving.

Let goed op je gevoel, je gedrag en hoe je omgeving op je reageert. Als de situatie uit de hand loopt, zoek dan een rustige plek op waar je even kunt chillen. Ergens waar je weinig prikkels krijgt van harde muziek of drukte van mensen.

Haal rustig en diep adem halen om controle te krijgen over je opwindingstoestand.

Praat even met iemand bij wie je je op je gemak voelt.

Het heftigste effect van coke vermindert meestal na een half uur.

Als je niet rustiger wordt, kan je medische hulp inroepen. Mogelijk krijg je dan een kalmerend middel als Valium.

Zelf dokteren met kalmeringsmiddelen is af te raden. Heb je er geen ervaring mee, dan weet je niet precies wat je moet nemen en wat het effect ervan is. Doe je het toch, weet dan dat het langer dan een half uur kan duren voor de pillen werken. Wacht lang genoeg het effect af voor je meer kalmeringsmiddelen neemt. Anders loop je het risico op een overdosis van de pillen.

Mainline
Doe de Quiz!
Kaart vd dag