Zwangerschap

Baby

Coca´ne is de gevaarlijkste harddrug voor de baby. Elke keer dat je coke gebruikt tijdens je zwangerschap krijgt je baby een optater.

Door het gebruik van coca´ne vermindert de bloedtoevoer naar de baby acuut. Je loopt het gevaar dat de placenta loslaat. De kans op doodgeboorte door voortijdige loslating van de placenta is groot bij coca´ne.

Daarnaast is er een verhoogde kans op vroeggeboorte, groeiachterstand en hersenbeschadiging bij de baby. Coke is al schadelijk voor een klein kind bij hele kleine hoeveelheden.

Als je na de geboorte van je baby coca´ne gebruikt, kun je geen borstvoeding geven. Coke komt direct in de moedermelk. De baby kan rusteloos worden en slaapproblemen of epileptische aanvallen krijgen. Als je ÚÚn keer gebruikt hebt, dan is het slim om in elk geval 48 uur te wachten met borstvoeding geven.

Als je regelmatig coca´ne gebruikt, is het slimmer om helemaal te stoppen met borstvoeding en de baby flesvoeding te geven, omdat het risico dan te groot is dat de baby toch coca´ne binnenkrijgt.

Als je coke baset en kinderen in de omgeving zijn, kunnen zij de rook binnen krijgen. Zorg dat je het in elk geval niet in huis doet als daar baby's of kinderen aanwezig zijn.

TIPS

  • Stop met cokegebruik als je zwanger wilt worden of zwanger bent.
  • Lukt het niet om te stoppen, pas dan zelfcontrole toe en laat je ondersteunen door je partner, familie, vrienden, een arts of hulpverlener. Wees eerlijk, zodat de hulptroepen jou en je baby zo goed mogelijk kunnen helpen.
  • Let goed op je voeding en je rust.
  • Wil je na de bevalling toch basen of chinezen, doe dat dan ver uit de buurt van je baby. Zorg dat de baby geen rook binnenkrijgt. Doordat bij jonge kinderen de afbraak van coke trager gaat, kan een kleine hoeveelheid al schadelijk zijn.
  • Geef geen borstvoeding als je na de bevalling coca´ne gebruikt. Via de moedermelk krijgt de baby coca´ne binnen.
Mainline
Doe de Quiz!
Kaart vd dag