Zelfcontrole

Hoe compulsief gebruikspatronen ook kunnen lijken, er zijn maar weinig gebruikers die het zover laten komen dat ze er echt aan 'onderdoor' gaan. Dit duidt toch op enige vorm van regulering. Ook is het opvallend dat het voor veel gebruikers van basecoke niet zo moeilijk is een tijdje niet te gebruiken. Dit niet-gebruiken kan door externe omstandigheden zijn opgelegd, zoals detentie, maar een gebruiker kan ook op eigen initiatief besluiten bepaalde dagen, of een (veel) langere periode niet naar de scene te gaan.

Er zijn ook gebruikers die bijvoorbeeld eerst boodschappen doen en zorgen dat de huur is betaald. Alleen met het geld dat overblijft, kopen ze een paar bolletjes. En als die op zijn, gaan ze niet op zoek naar meer. Oudere gebruikers geven soms aan dat ze in de loop der tijd anders hebben leren genieten van basecoke. Ze doen veel langer met dezelfde hoeveelheid en letten goed op dat ze niet over hun grens gaan.

Dit is in tegenspraak met de beeldvorming die over basecoke bestaat. Niet alleen in het algemeen, maar ook onder hulpverleners en niet te vergeten de gebruikers zelf. Blijkbaar is er dus meer ruimte voor zelfregulering en zelfcontrole dan men denkt. Cruciaal hierbij is je bewust te zijn van de mogelijkheden die bestaan om meer macht over je cokegebruik te krijgen.

Mainline
Doe de Quiz!
Kaart vd dag